Couturier Rasteau Rouge 2015
Laure Couturier, Domaine Rabasse Charavin,
Herkomst Rasteau, Rhône, Frankrijk
Classificatie AOP Rasteau
Biologisch En conversion hier worden als sinds lange tijd geen insecticiden, pesticiden en gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. Het gebruik van SO2 wordt tot een minimum beperkt.
Bodem De wijngaarden zijn gesitueerd op de hoge coteaux van Rasteau en zijn samengesteld uit kalksteen en leem.
Druivenras 60% grenache (40-70 jaar oud) en 35% mourvèdre (25-30 jaar oud) en 5% carignan (45 jaar oud) maximaal 30 hl/ha.
Vinificatie:
Na de handmatige oogst vindt een cuvaison plaats, zonder ontsteling, op betonnen cuves, van zes à zeven dagen met beheersing van de gistingstemperatuur. De opvoeding geschiedt voor een deel op grote fouders. Laure klaart de wijn met eiwitten en filtert verder niet.
Serveertemperatuur 16 °C
Smaakomschrijving:
Kersenrode kleur met reflexen van violet. In de geur komt direct het sappige rijpe fruit naar voren. Peperig, specerijen zijn volop aanwezig wat typisch is voor de Rhône, met name voor Rasteau. In de smaak is het fruit en rijpe rode bessen en zelfs een indruk van rode paprika, en in de afdronk het poederige van cacao en tonkabonen. De wijn is zeer complex en de tannines zijn prachtig rijp maar wel aanwezig. Veel finesse en buitengewoon harmonieus.
Kenmerken:
Categorie: complexe, imponerende, volle rode wijn. Grenache in topvorm!
Wijn-spijs suggestie, Boeuff Bourguignon, vederwild, quiche met bospaddenstoelen, en advies van Laure; pruimentaart!
Informatie producent:
Laure, dochter van Corinne Couturier is nu de patronnesse van dit wijngoed, dat reeds sinds vijf generaties in bezit van haar familie is. Natuurlijk zie je bij een bezoek haar moeder af en toe passeren zij kan haar werk, hobby en leven niet anders voorstellen dan op het 40 hectare grote wijngoedbedrijf dat net buiten het schilderachtige Cairanne ligt. Zowel moeder als dochter zijn fundamentalistische wijnvrouwen, die het begrip compromis verdrukken: háár (hun) filosofie is de juiste. Tot op heden heeft ze nog geen ongelijk gekregen.
Algemeen:
De 853 hectare wijngaarden in Cairanne leveren voor 96% rode wijnen, en slechts voor de resterende 4% witte wijn. Met een maximum van 35 hectoliter per hectare. Het grote pluspunt van deze herkomstbenaming is de grote diversiteit in de bodem.
FICHE TECHNIQUE
Hier kent met drie verschillende type bodemstructuren
1. Dorre bodem met witte kalk en klei deze levert fluwelige dieprode wijnen met krachtige tannines; bewaarwijnen.
2. De rode klei-bodem geeft volle wijnen met rijke aroma.
3. De fluvioglaciale bodem, veelal op de terrassen brengen soepele ronde wijnen met een plezierig karakter voort.
Onderscheiding:
Jaargang 2015 Finalist 32e
Proefschrift Wijnconcours 2020
Winery de Holthoeve geeft u de gelegenheid om wijnen te proeven en aan te kopen. Dit mag u bij ons komen doen, maar wij komen ook graag bij u thuis. Daarnaast is er de mogelijkheid, via de webshop mooie wijnen te vinden. Mocht u het ingewikkeld vinden of vragen hebben zijn wij u graag van dienst bij het adviseren in uw keuze. Zoekt u een verrassend cadeau voor iemand? Denk dan eens aan een cadeaubon of wijn abonnement.
Het behouden van kleinschaligheid en het leveren van optimale service naar onze klanten is bij ons van belang.
Klantgerichtheid, gemoedelijkheid en integriteit zijn voor ons belangrijke kernwaarden die wij mee nemen in onze bedrijfsvoering.
Winery de Holthoeve is een wijnbedrijf waar een droom en de passie voor wijnen is samengekomen. Het ontstaan van Winery de Holthoeve heeft zijn oorsprong in 2018 en is daarmee een jong bedrijf. Na menig filosoferend gesprek onder het genot van een goed glas wijn, werd de sprong in het diepe gewaagd.
Met trots kunnen wij u een mooi assortiment wijnen presenteren. Die met veel zorgvuldigheid is samengesteld. Het assortiment zal gedurende het jaar aangevuld worden en mogelijk wisselen, omdat wij onze klanten de kwaliteit van een goede oogst niet willen ontnemen. Onze wijnen zijn afkomstig uit diverse landen. Wij hopen u hiermee de veelzijdigheid van zowel de oude als nieuwe wijnwereld te kunnen presenteren.